Clicky

Pro si contra cercetarii celulelor stem

Pro si contra cercetarii celulelor stem

 
Esti aici: Probleme Frecvente >> Pro si contra cercetarii celulelor stem

Pro si contra cercetarii celulelor stem – Ce sunt celulele stem?
Recent a fost o mare controversa in presa cu argumente pro si contra cercetarii celulelor stem. Pentru ce este toata aceasta controversa? Celulele “stem” pot fi puse in contrast cu celulele “diferentiate”. Ele ofera mare speranta avansarii medicinii datorita abilitatii lor de a creste in apropae orice fel de celule. De exemplu, celulele nervoase din creier si sira spinarii care au fost afectate pot fi inlocuite prin celule stem. In tratamentul impotriva cancerului, celulele distruse de radiatie sau chimioterapie pot fi inlocuite cu celule stem sanatoase si noi care se adapteaza zonei afectate, indiferent daca este parte din creier, inima, ficat, plamani sau altceva. Aproape orice fel de celule moarte, indiferent de tipul bolii sau al afectiunii, pot fi inlocuite cu celule stem noi sanatoase, multumita flexibilitatii uimitoare ale acestora din urma. In consecinta, miliarde de dolari sunt aruncate in acest nou domeniu de cercetare.


Pro si contra cercetarii celulelor stem – De unde provin ele?
Pentru a intelege pozitia pro si contra cercetarii celulelor stem, mai intai trebuie sa intelegem de unde provin aceste celule. Sunt trei surse majore pentru obtinerea celulelor stem: celule adulte, celule din cordul ombilical si celule embrionare. Celulele adulte pot fi extrase din maduva osoasa sau din sistemul periferic. Maduva osoasa este o sursa bogata de celule stem. Totusi, din aceasta procedura rezulta oarecare distrugere dureroasa a osului. Celulele stem periferice pot fi extrase fara a afecta oasele, insa procedeul ia mult mai mult timp. Iar in problemele de sanatate, de multe ori timpul este esential. Desi sunt dificil de extras, din moment ce sunt luate din propriul organism al bolnavului, celule stem adulte sunt superioare atat celor din cordul ombilical, cat si celulelor stem embrionare. Ele sunt in abundenta. Exista intotdeauna o potrivire exacta a ADN, astfel incat sistemul imunitar al organismului nu le respinge niciodata. Asa cum ne putem astepta, rezultatele au fost atat profunde, cat si promitatoare.

Cordonul ombilical este o a doua sursa foarte bogata in celule stem. Acolo unde familia planifica in prealabil, celulele ombilicale pot oferi o potrivire perfecta si un ajutor in caz de nevoie. Celulele din cordonul ombilical sunt extrase in timpul sarcinii si depozitate in crio-banci de celule stem ca o polita de asigurare pentru o eventuala folosire in viitor la copilul nou-nascut. Celulele din cordonul ombilical pot fi folosite si de mama, tata si alti membri ai familiei. Cu cat gradul de rudenie este mai indepartat, cu atat este mai probabil ca celulele stem sa fie respinse de sistemul imunitar al anticorpilor. Totusi, exista un numar de celule comune in cazul oamenilor cu aceeasi grupa sanguina, astfel ca potrivirea este intotdeauna posibila in special daca exista mai multi donatori. Procesul de donare si stocare este asemanator cu cel al depozitarii sangelui. Donarea celulelor ombilicale este foarte incurajata. Comparativ cu celulele adulte si cele embrionare, cordonul ombilical este de departe cea mai bogata sursa de celule stem, iar celulele pot fi depozitate dinainte si astfel sunt disponibile in caz de nevoie. Mai mult, chiar si atunci cand nu exista o potrivire exacta a ADN-ului intre donator si primitor, oameniii de stiinta au dezvoltat metode prin care pot creste transferabilitatea si a reduce riscul.


Pro si contra cercetarii celulelor stem – Celulele embrionare
Controversa pro si contra cercetarii celulelor stem iese la suprafata atunci cand examinam cea de a treia sursa a celulelor stem – celulele embrionare. Celulele embrionare sunt extrase direct din embrion inainte ca celulele embrionului sa inceapa sa se diferentieze. In varsta aceasta embrionul este numit “blastocist”. Intr-un blastocist sunt aproximativ 100 de celule, iar dintre ele, cel mai mare procent sunt celule stem care pot fi pastrate vii pentru o periodata nedefinita, pot creste in culturi, unde continua sa se dubleze la numar la fiecare 2-3 zile. Reproducerea unui set de celule stem dintr-un singur blastocist se numeste “linie de celula stem”, fiindca tot materialul genetic provine din acelasi ovul uman fertilizat care i-a dat startul. Presedintele Bush a autorizat un fond federal pentru cercetarea a 15 linii de celule stem disponibile in August 2001. Celelalte linii de celule stem de asemenea sunt disponibile pentru cercetari, insa fara ajutorul fondului federal.

Deci, pentru ce este toata aceasta controversa? Cei care apreciaza viata umana inca de la momentul conceptiei, se opun cercetarii celulelor stem embrionare, deoarece extragerea celulelor stem din acest tip de embrion necesita distrugerea lui. Cu alte cuvite, necesita sa fie omorata o viata umana. Unii cred ca acest lucru este identic cu crima. Impotriva acestei pozitii, adeptii cercetarii embrionare sustin ca micutul blastocist nu are trasaturi umane. Mai mult, liniile noi de celule stem deja exista datorita practicii obisnuite ale fertilizarii in vitro. Sustinatorii cercetariii incheie spunand ca multe celule umane fertilizate deja au fost stocate, insa nu sunt puse la dispozitia cercetatorilor. Ei pretind ca nu vor fi create noi vieti umane doar pentru scopul experimentarii.

Altii pledeaza impotriva unor astfel de cercetari din motive medicale. Soarecii tratati pentru boala Parkinson cu celule stem embrionare au murit din cauza tumorilor pe creier in proportie de 20% din cazuri.1 Celulele stem embrionare stocate suplimentar au aratat ca creaza anomalii cromozomice care la randul lor creaza celule canceroase.2 Privind la aceasta dintr-o perspectiva mai pragmatica, fondurile dedicate cercetarii celulelor stem embrionare sunt luate de la cercetarile altor doua tipuri de celule stem mai promitatoare si mai putin controversate, care au fost mentionate mai sus.

Afla mai multe acum!

Nota de subsol:
1 The Real Promise of Stem Cell Research Dr. David Prentice, HealthNewsDigest.com
2 Derivation of Human Stem-Cell Lines from Human Blastocysts, C. A. Cowan si altii. Martie 25, 2004, New England Journal of Medicine, p.1355 cu referintele secundare de la notele de subsol 13-17 p.1356.


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?




Urmareste-ne:




English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Probleme frecvente

Proiectul Genomului Uman
Etica clonarii
Noua Ordine Mondiala
Separarea Bisericii de stat
Profetiile lui Nostradamus
Ingineria genetica umana
Pro si contra cercetarii celulelor stem
Pro-Avort
Istoria Insulei Pastelui
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Cine Este Isus?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Pro si contra cercetarii celulelor stem to My Google!
Add Pro si contra cercetarii celulelor stem to My Yahoo!
XML Feed: Pro si contra cercetarii celulelor stem
Probleme Frecvente Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutPopularIssues.org, Toate Drepturile Rezervate.